Terima kasih kepada Yang Amat Berhormat Dato’ Seri Mohd Najib bin Tun Abdul Razak, Perdana Menteri Malaysia yang prihatin dan berjaya memajukan FELDA.

Salam 1Malaysia !

Federal Land Development Authority or FELDA was established on July 1, 1956 under the Land Development Ordinance (Land Development Ordinance) 1956. FELDA functions provided under the Act (Amendment 1991) are as follows:

  • Running and executing land development projects.

  • Promote, facilitate and implement the development, management and economic, social, agriculture, settlements, industrial and commercial as well as other ancillary activities in the areas where authorized FELDA land development projects or areas owned by FELDA and the company.

  • Implement activities that will help modernize the agriculture sector in areas where FELDA authorized governing, especially in activities related to production, processing and marketing agricultural produce and livestock.

  • Assisting, guiding, advising, managing and coordinating the placement of social activities, agricultural, industrial and commercial development in the FELDA.

FGVH @ Bursa Malaysia

 

  *Kindly scroll down, left and right above frame to view FGVH stock graph and quote.

Jom Sembang Warga Felda

FELDA GLOBAL VENTURES HOLDINGS SDN BHD (FGVHS) TO BE LISTED

NEWS / BERITA:

Sambutan terhadap penyenaraian FELDA bukti keyakinan rakyat

Harga saham FGVH diunjur cecah RM6 | Najib lancar prospektus IPO FGVH

Durian runtuh dibayar 3 kali | Usaha gagal FVGH tak berhasil | Terharu hingga titis air mata

[ Click Here For Archives / Past Posting ]

[Click Here For Felda Info @ Blog]

[ Felda Keywords ]

------------------------------------------------------------------------------------------------------

Kumpulan FELDA tubuh syarikat pelaburan

BENTONG: Kumpulan FELDA menubuhkan syarikat pelaburan, Felda Investment Coporation bagi mengurus harta dan saham-saham FELDA, kata Pengerusinya, Tan Sri Isa Samad.

Beliau berkata, syarikat itu yang ditubuhkan baru-baru ini melantik Zahid Abdul Jalil sebagai Ketua Pegawai Eksekutifnya, manakala anggota lembaga pengarah, yang terdiri daripada mereka yang pakar dalam bidang pelaburan, korporat dan perniagaan, akan dilantik tidak lama lagi.
Menurut Isa syarikat pelaburan itu perlu ditubuhkan bagi mengurus tadbir harta dan aset FELDA bernilai berbilion ringgit, dengan saham kumpulan FELDA sahaja kini mencecah antara RM7 dan RM8 bilion.


"Harta dan saham itu perlu dijana serta dilaburkan dalam perniagaan yang sesuai yang boleh memberikan keuntungan kepada FELDA," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Mesra Aidilfitri bersama Pengerusi Felda anjuran Felda Wilayah Mempaga, di sini, hari ini.

Isa berkata, anggota lembaga pengarah syarikat terbabit akan menyediakan laporan dan kertas kerja lengkap untuk membolehkan jenis pelaburan dan perniagaan dijalankan.

"FELDA, selain membuka ladang, kini sudah mula menceburi bidang perhotelan apabila membeli hotel di beberapa tempat di Perak, Terengganu, Negeri Sembilan dan yang terbaharu, Hotel Grand Borneo di Sabah.

"Rundingan juga sedang dijalankan bagi membeli Hotel Grand Plaza di London," katanya.
- BERNAMA

Sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KumpulanFELDAtubuhsyarikatpelaburan/Article/index_html

------------------------------------------------------------------------------------------------------

[ Iklan banner 468x160 atau 125x125 RM30 sebulan - Sila email ke netbiz.com.my@gmail.com jika mahu iklan banner disini ]

Iklaneka @ Felda.com.my

 

 
 

Teknik SEBENAR Jana 5 Angka Seminggu disini

Jualan Pakaian Terpakai, Berjenama, Baru, Aksesori, Cantik & Murah disini

Web Services by KomputerSaya

Free URL Shortener by LL.my

Hosted by IrmaWeb Services

Free Online Advertisement @ iklanX.com

For Domain Enquiry, Please Contact Domain REIT Sdn Bhd

eXTReMe Tracker

Website Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan Felda