[ Home ]

Below are the past posting that has been published on felda.com.my site:

El Nino lonjakkan harga sawit - FGV

Kakitangan FGV, Ili Diyana Amirudin menunjukkan buku Laporan Kemampanan FGV di Menara Felda, Kuala Lumpur, semalam.

KUALA LUMPUR 16 Jun - Fenomena El Nino dijangka memberi kelebihan kepada peneroka dan pengusaha kerana harga minyak sawit mentah (MSM) akan melonjak di antara RM2,600 hingga RM2,700 bagi setan metrik dalam tempoh jangka masa panjang.

Presiden dan Ketua Pegawai Eksekutif Kumpulan, Mohd. Emir Mavani Abdullah berkata, cuaca kering yang melanda negara awal tahun ini turut memberi kesan kepada pengeluaran MSM apabila mencatatkan penurunan antara enam hingga tujuh peratus bagi tiga bulan pertama bermula Januari.

Katanya, buat masa ini harga bagi setan metrik MSM mencecah RM2,400 melibatkan kawasan penanaman sawit FGV seluas 360,000 hektar.

"Kami masih menetapkan sasaran pengeluaran sebanyak 3.3 juta tan metrik setahun walaupun cuaca kering dan fenomena El Nino dijangka memberi kesan kepada pengeluaran MSM," katanya.

Beliau berkata demikian pada majlis pelancaran Buku Laporan Kemapanan FGV yang dirasmikan Menteri Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Amar Douglas Unggah Embas.

Yang turut hadir, Ketua Setiausaha Kementerian Perusahaan Perladangan dan Komoditi, Datuk Seri Nurmala Abd. Rahim dan Ketua Pegawai Eksekutif Lembaga Minyak Sawit Malaysia (MPOC), Datuk Dr. Choo Yuen May.

Fenomena El Nino yang mengakibatkan peningkatan suhu dan kekurangan taburan hujan berkemungkinan besar melanda dunia pada pertengahan tahun ini yang dijangka bermula antara penghujung bulan ini sehingga Ogos depan.

Impak El Nino kepada negara secara umumnya boleh menyebabkan jumlah hujan berkurangan terutama di Sabah dan Sarawak selain mengakibatkan cuaca menjadi lebih panas dan kering.

Dalam perkembangan lain, Mohd. Emir Mavani berkata, sehingga kini sebanyak 24 kilang sawit dan 133 ladang FGV meliputi pengeluaran 800,000 tan metrik MSM telah meraih pengiktirafan Sijil Meja Bulat Sawit Mapan (RSPO).

Menerusi RSPO, katanya, pengeluaran MSM dapat mengurangkan pembebasan gas hijau yang mana sehingga kini loji biogas FGV mencatat pengurangan sehingga 136,738 tan metrik karbon dioksida sekali gus meningkatkan pemuliharaan biodiversiti.

"Ini sejajar dengan sasaran kami untuk memastikan kesemua 72 kilang sawit FGV memperoleh RSPO menjelang 2017 dan pada masa sama mematuhi Standard Minyak Sawit Malaysia (MSPO) yang akan dilaksanakan kerajaan tahun ini," katanya.

Jelas beliau, pensijilan RSPO yang juga piawaian global mengiktiraf perkembangan pengeluaran minyak sawit secara mapan, mampu membantu FGV meningkatkan pendapatan daripada jualan minyak sawit kerana lebih mudah dipasarkan serta mempunyai nilai lebih tinggi di pasaran.

Beliau berkata, di samping itu, FGV juga memperoleh standard Persijilan Karbon dan Kemampanan Antarabangsa (ISCC) bagi pengeluaran 4,200 tan metrik minyak sawit methyl ester yang berjaya menembusi pasaran ke negara-negara Kesatuan Eropah.

Dalam pada itu, beliau memberitahu, FGV sedang dalam perancangan untuk melaksanakan penggabungan dan pengambilalihan (M&A) melibatkan dua syarikat bertaraf antarabangsa menjelang hujung tahun ini.

===========================================================

PM pening nak sokong Pahang atau Felda United

Najib Tun Razak

Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak

 

SUNGKAI- Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak secara berseloroh mengatakan pening untuk memilih pasukan mana yang harus disokong pada pentas akhir Piala FA di antara Pahang dan Felda United, malam esok.

"Saya kena pakai dua jersi. Felda dan Pahang. Saya menteri jaga Felda tapi orang Pahang. Lebih selamat kalau menonton siaran langsung di rumah," katanya disambut gelak ketawa hadirin ketika berucap di Majlis Pelancaran Perkhemahan Bitara STEM UKM-Felda di MRSM Felda Trolak, Sungkai, hari ini.

Perlawanan di antara Pahang dan Felda United akan berlangsung di Stadium Shah Alam, malam esok.

Pahang menamatkan kemarau lapan tahun untuk ke pentas final mengatasi finalis musim lalu, Johor Darul Ta'zim menerusi agregat 2-1, sementara Felda United mencatat sejarah tersendiri apabila menyingkirkan juara bertahan, Kelantan.

Sumber: http://www.sinarharian.com.my/mobile/ultras/pm-pening-nak-sokong-pahang-atau-felda-united-1.287653

The Fighters bukan The Settlers: Isa

The Fighters bukan The Settlers: Isa

Isa (tiga dari kiri) bersama sebahagian pemain dan pegawai FELDA United pada sidang media mengenai pertukaran nama The Fighters, semalam.

‘Selepas 58 tahun usia FELDA, tidak ada lagi peneroka, mereka sudah bergelar pemilik tanah’

Kuala Lumpur: FELDA United FC secara rasmi mulai semalam menggunakan nama gelaran baru, The Fighters yang bermaksud pejuang, sekali gus tidak lagi menggunakan nama The Settlers atau peneroka.

Pengumuman itu dibuat Pengerusi FELDA, Tan Sri Mohd Isa Abdul Samad yang berharap penjenamaan semula itu mampu memberi suntikan semangat baru menjelang aksi final Piala FA bertemu Pahang di Stadium Shah Alam, Sabtu ini.

 

"Nama The Fighters lebih baik berbanding The Settlers. Selepas 58 tahun usia FELDA, tidak ada lagi peneroka kerana mereka sudah bergelar pemilik tanah. Sebab itu kita tukar daripada The Settlers kepada The Fighters.

Sikap melawan

“Apabila kita letak nama The Fighters, maknanya kita mesti ada sikap melawan iaitu berjuang sehingga ke minit terakhir.

“Ini kerana seorang pejuang tidak mengenal kalah dan sentiasa bersemangat tinggi dan ia perlu ditanam dalam diri setiap pemain.

“Semua pemain pun bersetuju dengan nama The Fighters dan mereka berjanji untuk berusaha keras pada final nanti,” katanya pada sidang media pelancaran gelaran baru The Fighters itu di Menara FELDA, di sini, semalam.
Mengenai bantahan penyokong Pahang yang tetap mahu final dilangsungkan di Stadium Nasional, Bukit Jalil, Mohd Isa berkata, beliau turut bersetuju dengan apa yang disuarakan itu tetapi terpaksa akur kerana keadaan rumput yang belum matang.

“Kami pun berharap dapat bermain di Stadium Nasional yang ada sejarah tersendiri terutama Sukan Komanwel 1998 dan mampu menampung 100,000 penonton. Sudah tentu pemain lebih teruja untuk beraksi.

“Kalau boleh kami pun nak bawa ramai penyokong kerana ada 315 tanah rancangan FELDA di seluruh negara, tapi kami hanya diberi peruntukan 30,000 tiket, maka kami hanya boleh hantar dua bas bagi setiap tanah rancangan,” katanya.

Ditanya ganjaran yang akan diterima pemain andai FELDA United muncul juara, Mohd Isa berkata beliau belum bersedia menyatakan jumlahnya kerana bimbang ada orang memberi lebih tinggi.

“Apa pun pemain sudah maklum dan tentunya ganjaran itu lebih baik berbanding perlawanan biasa,” katanya.

 

Sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/TheFightersbukanTheSettlers_Isa/Article

 

Kumpulan FELDA tubuh syarikat pelaburan

BENTONG: Kumpulan FELDA menubuhkan syarikat pelaburan, Felda Investment Coporation bagi mengurus harta dan saham-saham FELDA, kata Pengerusinya, Tan Sri Isa Samad.

Beliau berkata, syarikat itu yang ditubuhkan baru-baru ini melantik Zahid Abdul Jalil sebagai Ketua Pegawai Eksekutifnya, manakala anggota lembaga pengarah, yang terdiri daripada mereka yang pakar dalam bidang pelaburan, korporat dan perniagaan, akan dilantik tidak lama lagi.
Menurut Isa syarikat pelaburan itu perlu ditubuhkan bagi mengurus tadbir harta dan aset FELDA bernilai berbilion ringgit, dengan saham kumpulan FELDA sahaja kini mencecah antara RM7 dan RM8 bilion.


"Harta dan saham itu perlu dijana serta dilaburkan dalam perniagaan yang sesuai yang boleh memberikan keuntungan kepada FELDA," katanya kepada pemberita selepas merasmikan majlis Mesra Aidilfitri bersama Pengerusi Felda anjuran Felda Wilayah Mempaga, di sini, hari ini.

Isa berkata, anggota lembaga pengarah syarikat terbabit akan menyediakan laporan dan kertas kerja lengkap untuk membolehkan jenis pelaburan dan perniagaan dijalankan.

"FELDA, selain membuka ladang, kini sudah mula menceburi bidang perhotelan apabila membeli hotel di beberapa tempat di Perak, Terengganu, Negeri Sembilan dan yang terbaharu, Hotel Grand Borneo di Sabah.

"Rundingan juga sedang dijalankan bagi membeli Hotel Grand Plaza di London," katanya.
- BERNAMA

Sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/KumpulanFELDAtubuhsyarikatpelaburan/Article/index_html

Felda Global Ventures offer 2.19bil shares in IPO

It comprises offer for sale by Felda of 1.21 billion units

PETALING JAYA: The highly anticipated listing of Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGVH) will see up to 2.19 billion shares being offered under its initial public offering (IPO) scheduled for end-May or early June.

According to FGVH's draft prospectus exposure to the Securities Commission, the total IPO shares comprise an offer for sale by the Federal Land Development Authority (Felda) of up to 1.21 billion shares to local and foreign institutional and selected investors, and a public issue of up to 980 million shares.

Of the public issue shares, 286.8 million will be offered to local and foreign institutional and selected investors; 419.5 million to bumiputra institutional and selected investors approved by the International Trade and Industry Ministry; 200.6 million to eligible employees, Felda settlers and individuals who have contributed to the success of the group; and 72.9 million to the Malaysian public.

The prices for the FGVH IPO shares, however, have yet to be determined.

FGVH is the commercial arm of Felda for overseas investments in the upstream and downstream palm oil business and other agribusinesses encompassing oil palm and rubber plantation products, soybean and canola products, oleochemical and sugar products.

Its agricultural and agri-commodities operations now span across 10 markets, including Indonesia, China, India, North America, South Africa and Turkey.

According to Frost & Sullivan, FGVH is the third largest oil palm plantation operator in the world based on planted hectarage (other than planting of immature oil palms) last year.

In Malaysia, the group currently operates 343,521ha of oil palm plantation estates that managed to produce 5.2 million tonnes of fresh fruit bunches last year.

FGVH's 49%-owned associate, Felda Holdings Bhd (FHB), is the largest crude palm oil (CPO) in the world based on production volume. FHB's CPO production last year stood at 3.3 million tonnes.

FGVH also boasts having MSM Holdings Bhd, the leading refined sugar producer in Malaysia, as its subsidiary. MSM has a production capacity of 1.1 million tonnes of sugar products. Last year, its production volume stood at 958,377 tonnes.

FGVH has seven individuals listed as its directors. Besides chairman Tan Sri Isa Samad, they are Datuk Sabri Ahmad, Dr Mohd Emir Mavani Abdullah, Datuk Dr Omar Salim, Datuk Yahaya Abdul Jabar, Datuk Shahril Ridza Ridzuan and Datuk Abdul Rahman Ahmad.

FGVH said the gross proceeds from the offer for sale would accrue entirely to Felda, while those arising from the public issue were expected to be fully utilised for its core business purposes.

These include selective acquisitions of oil and fats, manufacturing and logistics businesses; acquisition of plantation assets; construction or acquisitions of mills and refineries; loan repayment for its overseas operations; capital expenditures for efficiency and capabilities improvements; as well as working capital requirements and listing expenses.

For its financial year ended Dec 31, 2011, (FY11) FGVH's net profit stood at RM1.01bil on revenue of RM7.47bil. This compared with its net profit of RM844.43mil on revenue of RM5.8bil for FY10, and a net profit of RM313.4mil on revenue of RM2.88bil.

Source: http://biz.thestar.com.my/news/story.asp?file=/2012/4/27/business/11186939&sec=business

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FELDA Global Ventures to be listed by mid-2012

KUALA LUMPUR: The government plans to list Felda Global Ventures Holdings Bhd (FGV) by mid-2012 to raise funds for the company to be a global conglomerate, as well to attract international investors to Bursa Malaysia.

Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak in his Budget 2012 speech on Friday, Oct 7 announced the plan, and said the listing would create another blue chip PLANTATION [] company in the country.

He also said that the rights and interests of FELDA settlers would continue to be protected by Koperasi Permodalan FELDA as the majority shareholder

“FELDA settlers are expected to receive a windfall, with the amount to be announced before listing.”

When listed, FGV would rank as the country’s biggest plantation owner, and dethrone SIME DARBY BHD [] as the world’s largest listed plantation company by landbank.  

The Felda group manages some 860,000ha in Malaysia, of which 520,000ha belongs to settlers and 320,000ha to the Federal Land Development Authority (Felda), the government agency overseeing the group. FGV has 50,000ha of its own.

It is also the largest miller of fresh fruit bunches for crude palm oil (CPO) and palm kernel in the country with 70 mills nationwide.

By comparison, Sime Darby has total planted land of more than 630,000ha in Malaysia and Indonesia.


Felda Give Out RM42.6 million of Duit Raya to settlers (English)

Felda peruntuk RM42.6 juta duit raya peneroka (Malay)

KUALA LUMPUR, Aug. 2 - Prime Minister Datuk Seri Najib Tun Razak today announced that all settlers 112.635 Federal Land Development Authority (Felda) will receive Day involves an allocation of RM42.6 million. He said the grant is to be appreciated contribution to the development of Felda settlers as well as helping expenditure by Hari Lebaran preparations. In a statement today, he said, means giving money Hari Raya to all the settlers is the same as last year and the fee is divided into two categories with Felda settlers and Felda settlers are not together. "A total of 100.357 settlers or 89.1 per cent of those with Felda will receive RM400 each and involves the allocation of RM40.14 million. A total of 12.278 or 10.9 per cent of Felda settlers are not there to receive RM200 each one involving the allocation of RM2.46 million," he said. Hari Raya gift of money to the settlers in place since 2003. He said this year's increased costs RM5.41 million, or 14:54 per cent payment in 2010 of RM37.20 million. Last year, Felda settlers with or sell to Felda receive RM350 per person and not with Felda RM150 per person. Payment will be made to all settlers in the second week of Ramadan and paid at the Felda schemes throughout the country, he said. "I hope the grant money will help ease the financial burden of the pioneers in making preparation for the arrival of Syawal," he said. He also urged the Felda settlers not to return together with Felda for the development and prosperity to the land plan.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

FGV komited isytihar dividen tunai lumayan

Janji agih 50 peratus untung bersih kepada pelabur tidak berubah

FELDA Global Ventures Holdings Bhd (FGV) komited untuk terus mengisytiharkan dividen tunai yang lumayan kepada pemegang sahamnya setiap tahun.
Ketua Pegawai Operasi Bahagian Domestiknya, Datuk Khairil Anuar Aziz, berkata komitmen berkenaan tidak akan sesekali berubah walaupun kumpulan itu berdepan persekitaran ekonomi global yang tidak menentu ketika ini.

“Pasukan pengurusan (FGV) akan memastikan semua pelabur, khususnya warga peneroka yang membanting tulang hingga wujudnya FELDA dan FGV hari ini, memperoleh dividen yang baik setiap tahun.

“Walaupun terdapat kekangan keadaan ekonomi yang lembap dan sebagainya, kami komited untuk sedaya upaya memastikan pelaburan mereka mendapat pulangan yang baik setiap tahun. Itu komitmen kami sebagai warga FGV,” katanya dalam temubual dengan BH di Kuala Lumpur.

Khairil Anuar berkata, komitmen itu sejajar dengan janji GFV dalam prospektus tawaran awam permulaannya, iaitu mengagihkan sekurang-kurangnya 50 peratus keuntungan bersih sebagai dividen kepada pelabur.
Sayap komersial FELDA yang mempunyai kira-kira 350,000 hektar tanah perladangan di Malaysia dan Indonesia, selain menguruskan 500,000 hektar lagi tanah milik peneroka itu berada pada landasan kukuh untuk mengakhiri tahun kewangan pertamanya sebagai syarikat senaraian awam dengan mencatat prestasi kewangan yang mantap.

Ia antara lain didorong prospek baik jualan minyak sawit mentah (MSM) serta manfaat daripada peningkatan produktiviti dan kecekapan pengeluaran, khususnya selepas syarikat itu disenaraikan di Pasaran Utama Bursa Malaysia pada 28 Jun lalu.

Prestasi itu juga sejajar dengan pelaksanaan beberapa strategi pengembangan perniagaan kumpulan yang sudah direalisasikan selain turut dibantu oleh peningkatan sumbangan daripada kira-kira 80 anak syarikat di bawahnya.

Anak syarikat FGV itu menjalankan pelbagai aktiviti termasuk perladangan pelbagai tanaman, minyak dan lemak, oleokimia, logistik dan perkhidmatan di Amerika Syarikat, Kanada, China, Australia dan Asia Barat.

Khairil Anuar berkata, FGV juga sedang dalam peringkat mengembangkan perniagaan, khususnya bahagian hiliran dalam usaha menjadi antara peserta utama sektor minyak sawit, getah dan gula dunia bagi mengotakan janji untuk menjadi sebagai satu kuasa baru bidang niaga tani di peringkat antarabangsa.

“FGV menerusi anak syarikatnya Delima Oil Products Sdn Bhd (DOP) kini sudah pun bertapak dalam pasaran peruncitan di Myanmar. Kami akan mendirikan kilang pengeluaran dan pembungkusan di negara itu bagi membolehkan kami mengeksport produk hiliran FGV ke negara jiran seperti Laos, Kemboja dan Filipina,” katanya.

Sementara itu, Khairil Anuar berkata, kira-kira 20,000 kakitangan FGV turut bakal menerima imbuhan dari segi bonus yang akan diberikan berdasarkan petunjuk prestasi utama (KPI) masing-masing.

Sumber: http://www.bharian.com.my/bharian/articles/FGVkomitedisytihardividentunailumayan/Article/

------------------------------------------------------------------------------------------------------

[ Iklan banner 468x160 atau 125x125 RM30 sebulan - Sila email ke netbiz.com.my@gmail.com jika mahu iklan banner disini ]

Iklaneka @ Felda.com.my

 

 
 

Teknik SEBENAR Jana 5 Angka Seminggu disini

Jualan Pakaian Terpakai, Berjenama, Baru, Aksesori, Cantik & Murah disini

 

Web Services by KomputerSaya

Free URL Shortener by LL.my

Hosted by IrmaWeb Services

 

Free Online Advertisement @ iklanX.com

For Domain Enquiry, Please Contact Domain REIT Sdn Bhd

eXTReMe Tracker

Website Lembaga Kemajuan Tanah Persekutuan Felda